Párizs szemétben áll, de az állatvédők a patkányokért aggódnak – videó

Párizs szemétben áll, de az állatvédők a patkányokért aggódnak – videó

A francia fővárosban napok óta sztrájkolnak a hulladékkezelő munkatársai, több ezer tonna szemét halmozódott fel az utcákon, egy állatvédő egyesület tagjai pedig mindeközben tüntetéssel hívják fel a figyelmet a patkányirtási módszerekre és a rágcsálók védelmére.

NAGYVILÁG POLITIKA 2023. MÁRCIUS 19. 13:59

Párizs fuldoklik a szemétben, miután a kukások napok óta sztrájkolnak és az önkormányzathoz tartozó kerületekben gyakorlatilag teljesen leállt a hulladékszállítás, így kívánnak tiltakozni a kormány nyugdíjreformja és annak legkényesebb pontja, a nyugdíjkorhatár két évvel való meghosszabbítása ellen.

Mivel a baloldali városvezetés a belügyminiszter felszólítása ellenére sem volt hajlandó rekvirálni, azaz a munka felvételére kötelezni a szemétszállítókat a rend helyreállítása érdekében, a rendőrség vette kézbe az ügyet és elrendelte a felhalmozódott. több ezer tonnányi háztartási hulladék elszállítását Párizs utcáiról, a munka azóta is folyik.

A csordultig teli kukák környékén, ahogy az várható volt, megjelentek a patkányok, ami komoly egészségügyi veszélyt jelent a lakosságra nézve, a Paris Animaux Zoopolis (PAZ) nevű állatvédő egyesület azonban épp ezt az időszakot választotta ki arra, hogy szót emeljen a rágcsálók védelme érdekében. Március 18-án a főváros 6. kerületében a Saint-Sulpice téren a városháza épülete előtt transzparensekkel hívták fel a figyelmet a francia fővárosban tanyázó patkányok helyzetére.

Az aktivisták véleménye szerint a patkány nem az ember ellensége és arra kérték a városvezetést, hogy állítson fel egy munkacsoportot annak érdekében, hogy új, nem halálos módszereket dolgozzanak ki, mivel a jelenlegi módszerek kegyetlenek és hatástalanok. Az egyesület tagjai szerint ki kell lépni a tömeges mérgezés korszakából.


Az egyesület társalapítója, Amandine Sanvisens odáig ment a szóban forgó rágcsálók védelmét illetően, hogy a „Touche pas á mon Poste” című vitaműsorban kifejtette, hogy egy tudományos konszenzus alapján a patkányok érző élőlények és szenvednek, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni, ezért etikus és hatékony módszerekre van szükség.

Az állatvédő aktivista nyilatkozott a témáról a Le Parisien nevű lapnak is, kiemelve, hogy nem biztos, hogy szerencsés volt a patkányirtás elleni megmozdulás időzítése, de leszögezte, hogy a Paris Animals Zoopolis egyesület figyelemfelkeltő tüntetése dátumának nincs semmi köze a szemétszállítók sztrájkjához. A PAZ társalapítója elmondása alapján ők már jóval a kukások sztrájkja előtt továbbították a patkányok védelmét szolgáló kérésüket a rendőrkapitánysághoz, kiemelve, hogy az egyesület 2018 óta folytat politikai harcot a károsnak ítélt rágcsálók kiirtásának ügyében, a PAZ a halálos patkányirtási módszerek beszüntetését szorgalmazza, különös tekintettel a véralvadásgátló szerekre.

Az egyesület Twitter-bejegyzése alapján nem a patkányok a felelősek minden rosszért, ami Franciaországban történik.

A patkányok elszaporodásának kérdése a nagyvárosokban egyre gyakoribb vitatémává vált az utóbbi időkben, több városi képviselő is állást foglalt a patkányirtási módszerekkel kapcsolatban, köztük Douchka Markovic állatvédő párizsi tanácsos, aki szerint véget kell vetni a patkányokkal kapcsolatos negatív előítéleteknek és ahelyett, hogy végeznének velük, inkább tanulmányozni kellene őket, annak érdekében, hogy hatékony és etikus módszereket találjanak.

Párizsban egyre nagyobb gondot okoznak az elszaporodó patkányok, amint arról a V4NA korábban hírt adott, a francia főváros felkerült arra a listára, melyen a világ tíz patkányok által leginkább fertőzött városa szerepel. A lista szerint a párizsi patkánypopuláció mintegy 6 millióra tehető, ami azt jelenti, hogy egy lakosra 1,75 patkány jut, vagyis a francia fővárosban több a patkány, mint a lakos. A rágcsálók nagyszámú jelenléte a francia orvostudományi akadémia által 2022 nyarán kiadott közlemény szerint rendkívül aggasztó, mert a szakértők szerint a patkány a létező legveszélyesebb olyan élőlény, amely az ember közvetlen környezetében megtalálható.

 

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

animal rights activists, demonstration, france, paris, rats