Rekordszámú kiskorú migráns érkezik Franciaországba, megteltek a befogadóközpontok

A déli megyében még soha nem volt annyi kiskorú migráns, mint most. A befogadóközpontok telítettsége miatt van akit szállodában helyeznek el. Mindeközben a fővárosban egyre több bűncselekményt kísérő nélküli kiskorú migránsok követnek el.

NAGYVILÁG POLITIKA 2023. JANUÁR 29. 15:09

Óriási fejtörést okoznak a francia hatóságoknak az úgynevezett kísérő nélküli kiskorú migránsok, akik az utóbbi időben egyre nagyobb számban érkeznek az országba, elsősorban Olaszország felől. A Franciaország déli részén lévő Alpes-Maritimes megye befogadóközpontjai zsúfolásig megteltek, a prefektúra közlése szerint már nincs hely az újonnan érkező kísérő nélküli kiskorú migránsok elhelyezésére – annak ellenére sem, hogy a férőhelyek számát megnövelték.

A Nice Matin nevű helyi lap számolt be róla, hogy a megyében jelenleg 690 kiskorú migráns van befogadóközpontokban, a lap felhívja rá a figyelmet, hogy ez olyan magas szám, amire ezelőtt még nem volt példa. Már a tavalyi évben is emelkedő tendenciát mutatott a megyében elhelyezett kiskorúak száma, 2022-ben ugyanis 4909, főként afrikai származású kiskorú bevándorló kapott menedéket, ami 21 százalékkal több, mint a 2021-ben regisztrált 4049 személy. Ez önmagában is jelentős növekedés, de ennél még meredekebben, 40 százalékkal nőtt azoknak a kiskorú migránsoknak az aránya, akiket tartós szálláshelyen helyeztek el a francia hatóságok, míg 2021-ben 442 ilyen bevándorló volt a megyében, addig ez a szám a tavalyi évben 617-re ugrott.

A migránsokat segítő humanitárius szervezetek elégedetlenek a rendszerrel, a főként kísérő nélküli külföldi kiskorúakat segítő „Tous Citoyens” nevű szervezet elnöke, David Nakache elsősorban azt kifogásolja, hogy a hatóságok nem készültek fel megfelelően a kialakult helyzetre, amit a szervezet elnöke humanitárius válságnak nevezett.

David Nakache felhívta rá a figyelmet, hogy férőhelyek híján szállodákban helyezik el a kiskorú bevándorlókat, ám ennél a megoldásnál sokkal olcsóbb és hatékonyabb lenne, ha egy új befogadóközpontot építenének a kiskorú migránsok számára.

A szóban forgó, úgynevezett kísérő nélküli kiskorú migránsokkal azonban alaposan meggyűlik a baja a hatóságoknak. Hírügynökségünk a minap számolt be róla, hogy Párizsban egyre több bűncselekményt követnek el. Két parlamenti képviselő, Jean-François Eliaou és Antoine Savignat jelentése hívta fel a jelenségre a figyelmet,

tudniillik Párizsban a 2020-as évben elkövetett betörések 30 százaléka, a zsebtolvajlások 44 százaléka és az erőszakos rablások 32 százalékát úgynevezett kísérő nélküli kiskorú bevándorlók követték el. A magukat kiskorúnak mondó bűnelkövetők sok fejtörést okoznak a rendőrségnek és a bíróságnak, mert gyakran hazudnak a valós életkorukról és 18 év alattinak mondják magukat, hogy tettenérés esetén megússzák a jogi felelősségre vonást.

Tovább nehezíti a hatóságok dolgát az, hogy ezeknél a kiskorú migránsoknál általában nincs semmiféle dokumentum, amiből meg lehetne állapítani a kilétüket és a valódi életkorukat, sok esetben csak az ujjlenyomat vizsgálatból derül ki, hogy több személyazonossággal is szerepelnek a bűnügyi nyilvántartásban.

A fent említett parlamenti jelentésből az is kiderül, hogy a francia fővárosban elkövetett utcai bűnözés rendkívüli mértékben megnőtt az utóbbi időszakban, ami nagy mértékben a kísérő nélküli kiskorú migránsok számlájára írható. 2016-ban ők feleltek a betörések 3 százalékáért, ezzel szemben azonban 2020-ban ez az arány már 29 százalékra nőtt, ami közel tízszeres növekedést jelent. Hasonlóképpen alakult az erőszakos lopásokkal kapcsolatos statisztika is, míg 2016-ban az ilyen jellegű bűncselekmények 8 százalékát követték el a kísérő nélküli kiskorúak, addig 2020-ban már 27 százalékot regisztráltak a hatóságok.

A dokumentum arra is rávilágít, hogy a francia Ifjúsági Igazságügyi Minisztérium (DPJJ) nyilvántartása alapján a bűncselekményt elkövető kísérő nélküli kiskorúak az ország területén tartózkodó összes kísérő nélküli kiskorú migráns 10 százalékát teszik ki és rendszeresen ellenszegülnek a hatósági intézkedésnek. A fiatal bűnelkövetők kedvelt tevékenységi helye az utca és a tömegközlekedés, főleg élelmiszert, telefont, bankkártyát, ékszereket, cigarettát és kozmetikumokat lopnak. Sok esetben üzleteket is rabolnak, elsősorban az éttermeket, pékségeket, zöldségeseket, ruhaboltokat és a gyógyszertárakat részesítik előnyben. A DPJJ dokumentumából az is kiderül, hogy különösen azok a kiskorú bűnözők jelentenek nagy veszélyt, akik kábítószerfüggők és fegyverük van.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

crime, france, minor migrants, saturated centres