Rengeteg bevándorló érkezik Franciaországba, a baloldal feltétel nélkül beengedné őket

Egyre több illegális migráns lép be Franciaország területére és egyre kevesebben hagyják el az országot, holott a francia állam még anyagi segítséget is nyújt a hazatéréshez. A baloldal mindeközben egy olyan törvényjavaslatot szorgalmaz, amely lehetővé tenné minden bevándorló befogadását beutazási szándéktól függetlenül, feltétel nélkül, annak ellenére, hogy az utóbbi időben több bűncselekményt is migránsok követtek el.

NAGYVILÁG POLITIKA 2023. JANUÁR 20. 09:19

2022-ben ugrásszerűen megnőtt az Európai Unióba érkező illegális migránsok száma, a Frontex adatai szerint 64 százalékkal. Egy év alatt 330 000 átlépés történt, ilyenre 2016 óta nem volt példa.

Különösen sok bevándorló érkezett Franciaországba. A Le Figaro nevű lap arról számol be, hogy a tavalyi évben a menedékkérők száma meghaladta a 130 ezret. Szintén nagyon sokan próbáltak átjutni a La Manche-csatornán az Egyesült Királyságba, a hatóságok több mint 71 ezer szabálytalan határátlépést regisztráltak.

Egyre több tehát a bevándorló Franciaországban és, miközben rengetegen érkeznek, az illegális migránsoktól szinte lehetetlen megszabadulni. Bár a francia kormány 2015 óta anyagilag segíti az illegális bevándorlókat a szülőhazájukba történő visszajutásban, ezzel a lehetőséggel nagyon kevesen élnek. A France Info nevű lap számolt be róla, hogy a francia Bevándorlási és Integrációs Hivatal (OFII) által nyújtott támogatás összege a származási országtól és a személyek számától függően 300 és 1850 euró között mozog.

A francia baloldal mindeközben azon munkálkodik, hogy minél jobban megkönnyítse a migránsok számára az országba történő bejutást, ennek érdekében pedig módosítani kívánják a bevándorlási törvényt, mégpedig oly módon, hogy feltétel nélkül befogadnának minden menedékkérőt, attól függetlenül, hogy milyen okkal érkeztek az országba, derül ki a Le Point nevű lap cikkéből.

A szóban forgó törvényjavaslat heteken belül a Minisztertanács elé kerül, majd márciusban terjesztik a Szenátus elé első olvasatban. A baloldal a szolidaritást részesítené előnyben az elutasítással szemben. A törvényjavaslat módosítása elsősorban Guy Benarroche szenátor nevéhez fűződik, a baloldali politikus úgy véli,

nem lehet arra kényszeríteni a bevándorlókat, hogy illeszkedjenek be a társadalomba és tanuljanak meg franciául.

A baloldal a javaslatát ezen kívül azzal is indokolta, hogy a Franciaországban tartózkodó illegális migránsok ellen hozott kiutasítási határozatok 80 százalékát nem hajtják végre, így ezeknek az embereknek a túlnyomó többsége az országban marad.

Valóban sok olyan bevándorló van, akinek már rég el kellett volna hagynia Franciaország területét, ám még mindig ott tartózkodik. Az utóbbi időben több esetben is követtek el súlyos bűncselekményt ilyen személyek. A 2022 októberében brutális kegyetlenséggel meggyilkolt 12 éves Lola algériai állampolgárságú gyilkosa ellen is kiutasítási határozat volt érvényben, csakúgy, mint a minap a párizsi Gare du Nord pályaudvaron késelő férfi esetében. Amint arról hírügynökségünk beszámolt, a líbiai születésű fiatal férfi ellen 2022 nyarán adták ki a francia hatóságok a kiutasítási határozatot, ám a Líbiában lévő helyzetre hivatkozva a kitoloncolásra nem került sor. A fővárosi támadás után mindössze pár nap telt el a következő késes támadásig, Strasbourgban egy férfi a nyílt utcán késsel támadt a járókelőkre, az elkövető ebben az esetben is bevándorló volt, hírügynökségünk erről az esetről is hírt adott.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

draft law, expulsion, france, illegal migrants, immigration, state help