Tonnaszámra mossa partra a tenger a kokaint Franciaországban – videó

Tonnaszámra mossa partra a tenger a kokaint Franciaországban – videó

Pár nap leforgása alatt több mint két tonna kokaint találtak a tengerparton Franciaország északnyugati részén, a kábítószer becsült értéke 152 millió euró. Az országban az utóbbi pár évben ugrásszerűen megnőtt a kokainfogyasztás, ezért a belügyminiszter szigorúbb hatósági fellépést rendelt el.

NAGYVILÁG POLITIKA 2023. MÁRCIUS 4. 12:11

Rekordmennyiségű, több mint két tonna kokaint találtak a Franciaország északnyugati részén lévő Manche megyében a tengerparton, méghozzá alig pár nap leforgása alatt. A történtekről beszámoló Le Monde nevű napilap szerint az első, 850 kilós adagra vasárnap talált rá egy járókelő a tengerparton Réville városánál, majd március 1-én további másfél tonna fehér port tartalmazó gyanús csomagot mosott partra a víz, a Cotentin-félszigeten. Összesen tehát 2,3 kokainról van szó, ami döbbenetes mennyiség és az értéke is hatalmas, mintegy 150 millió euró.

Az Ouest France nevű helyi lap értesülései szerint a rendőrség egy kilométeres szakaszon lezárta a partot, és a francia hatóságok felvették a kapcsolatot brit kollégáikkal a kábítószer eredetének kiderítése érdekében.

Bár egyelőre nem találtak több kábítószert tartalmazó csomagot sem a tengerben, sem a parton, a francia hatóságok továbbra is fokozott megfigyelés alatt tartják a térséget.

Nem a fenti volt az egyetlen eset a közelmúltban, Le Havre kikötőjében február 19-én 1,9 tonna kokaint foglaltak le a hatóságok, erről Gabriel Attal költségvetési miniszter adott hírt.

2017 óta Normandiában 135 százalékkal nőtt a lefoglalt drog mennyisége. A tavalyi évben rekordmennyiségű kábítószert foglaltak le a hatóságok Franciaország-szerte, elsősorban kannabiszt és kokaint. A lefoglalt kannabisz mennyisége 128,6 tonna, ez 15 százalékkal több, mint az előző évben, a kokain mennyisége azonban még nagyobb ütemben nő, 2022-ben 27,7 tonna került rendőrkézre, ez a szám tíz év alatt ötszörösére nőtt. A Franciaországban összességében lefoglalt kábítószerek 80 százaléka tengeri úton érkezik az országba és az évente mintegy 3 millió konténeres forgalmat lebonyolító Le Havre kikötője a fő állomás.

Gérald Darmanin belügyminiszter bejelentése alapján meg fogják háromszorozni Le Havre kikötőjében a kábítószer-kereskedelem elleni küzdelemben résztvevő rendőrök számát.

Franciaországban nem csak a lefoglalt drogok mennyisége, hanem a kokainfogyasztás is meredeken emelkedik, erről hírügynökségünk ebben a cikkben számolt be. Minden harmadik franciának van olyan ismerőse, aki alkalmanként vagy rendszeresen fogyaszt drogot, ezért a belügyminiszter szigorít a közúti ellenőrzések során.

Gérald Darmanin tájékoztatása szerint ezentúl bevonják a vezetői engedélyét annak, aki alkoholos vagy kábítószeres befolyásoltság alatt ül a volán mögé, mert ezek a sofőrök potenciális veszélyforrást jelentenek.

A miniszter véleménye szerint azért van szükség a szigorításra, mert Franciaországban évente többszáz ember veszti életét kábítószerrel összefüggő közúti balesetekben.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

cocaine, drugs seized, france, gerald darmanin, le havre, several tons