Újabb repedést találtak az egyik francia atomerőmű reaktorában

Újabb repedést találtak az egyik francia atomerőmű reaktorában

A hibára az atomerőműveket üzemeltető EDF által végzett ellenőrzés során derült fény, alig pár nappal azt követően, hogy rekordméretű repedést találtak az egyik reaktor hűtőberendezésének csövén.

NAGYVILÁG 2023. MÁRCIUS 10. 14:33

Nagyobb a baj a Franciaország északi részén, Normandiában lévő Penly atomerőműnél, mint azt elsőre gondolták. Amint arról a V4NA beszámolt, az erőmű 1-es reaktorában súlyos biztonsági problémát fedeztek fel, az ellenőrzés során ugyanis kiderült, hogy óriási, 155mm-es kiterjedésű, 23mm mély repedés van a hűtőberendezés egyik csövén, ami emberéleteket és a környezetet nem veszélyeztet ugyan, de a reaktor hűtéséhez kapcsolódó biztonsági funkciót befolyásolja, mivel egy olyan biztonsági áramkör része, amely az atomreaktor hűtéséért felel vészhelyzet esetén.

Az Europe 1 értesülései szerint ekkora méretű repedést eddig még sosem tapasztaltak egy franciaországi atomreaktornál sem és a javítást nehezíti a repedés elhelyezkedése, ugyanis egy sugárzásnak erősen kitett környezetben található, ezért a javítás jóval több időt fog igénybe venni, mint más esetben, valamint több hegesztőre is lesz szükség. Az Europe 1 kiemelte, hogy a repedés felfedezése után át kell vizsgálni a többi reaktort is, hogy ott nincsenek-e sérülések.

Az átvizsgálást meg is kezdte az atomerőműveket kezelő Électricité de France (EDF) nevű vállalat és kiderült, hogy van egy másik repedés is, ezúttal a 2-es reaktorban észlelték a hibát, írja a France Info. A cikkből kiderül, hogy a repedés ezúttal egy olyan csövön keletkezett, amely arra szolgál, hogy nukleáris katasztrófa esetén vízzel árassza el a reaktort, tehát újabb fontos biztonsági funkcióról van szó. A sérülésről az EDF értesítette a Nukleáris Biztonsági Hatóságot (ASN), mely szerint termikus fáradtságról van szó, ami nem más, mint a hőmérsékletváltozások által okozott hőfeszültség ismételt fellépése által okozott fáradási kár.

A Penly 2-es reaktoránál észlelt repedés 57 mm hosszú, ami a cső kerületének kevesebb mint 10 százalékát teszi ki, a legnagyobb mélysége pedig 12 mm. Az ASN főigazgató-helyettese, Julien Collet elmondása alapján egyáltalán nem elhanyagolható, hanem jelentős mélységről van szó.

Az utóbbi időben felfedezett repedések miatt az ASN felszólította az EDF-et, hogy dolgozzon ki másik javítási módszert a reaktorok csöveit illetően, mivel a Penly 1-es reaktorban felfedezett repedés valószínűleg egy korábbi javítás során keletkezett. Az EDF-nek napokon belül prezentálnia kell az ASN felé az új ellenőrzési stratégiáját, továbbá az atomerőművekben összesen 200 hegesztést kell ellenőriznie.

A szóban forgó Penly erőmű 2021 óta nem működik, akkor korróziógyanú miatt állították le a termelést, hogy alaposan átvizsgálják, ám a most felfedezett, két reaktort is érintő repedések miatt egyelőre bizonytalan, hogy mikor indíthatják újra.

NAGYVILÁG

Címkék:

cracks, danger, france, nuclear plant, penly