Brüsszeli korrupciós botrány: a civil szervezeteknek adott uniós támogatásokat vizsgálja a parlamenti bizottság

Az Európai Parlament költségvetési ellenőrző bizottsága azt kéri az Európai Bizottságtól, hogy hozza nyilvánosságra, milyen uniós támogatásokat kaptak a brüsszeli korrupciós botránnyal kapcsolatba hozott nem kormányzati szervezetek.

POLITIKA 2023. JANUÁR 31. 08:30

„Tudna a Bizottság tájékoztatást adni arról, hogy a botrányban megnevezett két civil szervezet – a „Küzdelem a büntetlenség ellen” és a „Nincs béke igazság nélkül” – kapott-e pénzügyi támogatást az EU költségvetéséből, és ha igen, mennyit és mely években? Milyen protokollt alkalmaz a Bizottság annak ellenőrzésére, hogy a civil szervezetek megbízható partnerek-e, és nem szolgálnak-e tiltott célokat?”

– kérdezte Monika Hohlmeier, az Európai Parlament költségvetési ellenőrző bizottságának elnöke Johannes Hahn uniós költségvetési vezetőnek írt levelében. Míg a Fight Impunity két fő finanszírozója a dél-afrikai Sekunjalo befektetési alap és az amerikai székhelyű Human Rights Foundation volt, addig a No Peace Without Justice uniós támogatást is kapott – igaz, azt decemberben felfüggesztették. Ahogy arról korábban a V4NA beszámolt, utóbbi szervezet két jelenlegi líbiai projektre mintegy 2,7 millió eurót kapott.

Hohlmeier levelében nagy hangsúlyt fektet az úgynevezett kísérleti projektekre, amelyek az uniós költségvetés egyedülálló jellemzői, és amelyek az európai parlamenti képviselőknek lehetőséget adnak arra, hogy javaslatot tegyenek az évi 140 millió euró elköltésére. Az EP-képviselő arra kérte a Bizottságot, hogy magyarázza meg, mi történt például a büntetlenség elleni küzdelem európai megfigyelőközpontjának létrehozására irányuló projekttel, amelyet először a szocialista és demokrata törvényhozók javasoltak abban az időszakban, amikor Pier Antonio Panzeri a képviselőcsoport egyik vezető emberi jogi képviselője volt.

A Bizottság kitart amellett, hogy soha nem finanszírozta a kísérleti projektet. Josep Borrell, az EU vezető diplomatája azonban furcsa időzítéssel, mindössze öt nappal a brüsszeli korrupciós botrány kirobbanása után, tavaly december 14-én jelentette be a büntetlenséggel foglalkozó globális megfigyelőközpont létrehozását 20 millió euró értékben. A pályázatra március végéig lehet jelentkezni.

POLITIKA

Címkék:

brussels, corruption, qatargate, scandal