Kifütyülte a felháborodott tömeg a zöldpártiak vezérét

Kifütyülte a felháborodott tömeg a zöldpártiak vezérét

Még ott sem látják szívesen a Zöldek nevű párt első emberét, ahonnan elindult a pályafutása. Az emberek dühösek a zöldpártiakra, mert szerintük ők gerjesztik a háborús feszültséget Németország részéről és őket okolják a mára kialakult energiaválságért is.

POLITIKA 2022. SZEPTEMBER 21. 14:32

Ricarda Lang, a német szövetségi kormánykoalícióban résztvevő Zöldek nevű párt vezetője a baden-württembergi Crailsheim városába utazott, ahol egy kisebb beszédet szeretett volna tartani az ünneplőknek. Az emberek azonban enyhén szólva sem örültek a megjelenésének.

Baden-Württemberg feldühödött polgárai kifütyülték a politikust, „háborús uszítónak” nevezték és azt kiabálták neki: „Tűnj el!”.

Egy Twitter-felhasználó megosztotta az erről készült felvételeket a közösségi oldalán, a bejegyzés alatt pedig „szerves hulladékgyűjtőnek” nevezték a kormánypárt első emberét, aki már a megválasztása előtt is rendkívül népszerűtlen politikus volt. Az eset pikantériája, hogy Ricarda Lang Baden-Württembergből származik, 1994-ben született Filderstadtban.

A semmilyen végzettséggel nem rendelkező politikus rövid időn belül kétszer egymás után hasonló sorsra jutott Baden-Württembergben. Ellwangenben vasárnap mintegy 150 ember szintén a megjelenése ellen tüntetett. Itt is azt kiabálták a polgárok, hogy „takarodj”, amikor meglátták a zöldpárti vezetőt.

Korábban a kormány szintén zöldpárti gazdasági miniszterét, Robert Habecket is el akarták zavarni az emberek egy fórumon. Habeck Bayreuthban próbált beszélni a dühös emberekkel, akik megalázták, kifütyülték és háborús uszítónak nevezték az alkancellárt.

Nem csoda, hogy a zöldpártiaknak ekkora az elutasítottsága, hiszen a szövetségi kormánykoalíciós tárgyalások során olyan követeléseket erőszakoltak ki, amelyek ma oda vezettek, hogy erősen kérdéses az ország energiaellátása – ilyen például a maradék atomerőművek lekapcsolása. Igaz, most a zöldeknek le kellett nyelniük, hogy a téli időszakra a maradék három atomerőműből kettőt tavaszig megtartanak, de csak vésztartalékként az energiaellátás biztonsága érdekében. Ricarda Lang, a Zöldek párt elnöke ezzel kapcsolatban azt mondta a napokban, hogy

világossá kell tenni, hogy az atomenergia fokozatos kivonásáról azért döntöttek, mert “ez egy magas kockázatú technológia”.

Az emberek és még a többi kormánypárt is azt mondja, hogy a magas energiaárakat jelentősen mérsékelni lehetne az atomenergia felhasználásával. A Zöldek párt azonban megköti a kormány kezét ebben a kérdésben, így az energiaellátás sem biztonságos. Az ellenzéki pártok is azt állítják, hogy Robert Habeck inkább a pártja érdekeit veszi figyelembe, mintsem az emberekét.

De szakértők is a Zöldek párttal szemben foglalnak állást. A TÜV – vagyis a Műszaki Ellenőrző Egyesület – is leszögezte: nem csak hogy érdemes meghosszabbítani a maradék atomerőművek üzemidejét, de a tavaly leállított rektorokat is biztonságosan újra lehet indítani. A TÜV tagjai olyan független vállalatok, amelyek tesztelik, ellenőrzik és tanúsítják a technológiákat, termékeket és rendszereket, hogy biztosítsák a lehetséges veszélyeket és megelőzzék a károkat.

“Ezek az erőművek a világ legbiztonságosabb és műszakilag legjobb erőművei közé tartoznak. Kiváló állapotban voltak és vannak!”

– mondta egy lapinterjúban Joachim Bühler, a TÜV elnökségi tagja. De a drezdai, kasseli, karlsruhei, chemnitzi és cottbusi egyetemek 20 neves tudósa sem ért egyet a kormánypárttal.

“Az emelkedő energiaárak és a csökkenő ellátásbiztonság veszélyeztetik a versenyképességet és a jólétet. A német atomerőművek leállításához ragaszkodás csak súlyosbítja ezeket a veszélyeket”

– olvasható a tudósok nyilatkozatában, amelyben az atomerőművek további üzemeltetésére szólítanak fel.

POLITIKA

Címkék:

germany, green party, ricarda lang