Klasszikus balliberális kettős mérce, amit a főpolgármester művel

Klasszikus balliberális kettős mérce, amit a főpolgármester művel

Szabálytalanul, megfelelő képzettség és nyelvtudás nélkül tanított korábban az egyetemen Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere, derült ki a magyar Oktatási Hivatal vizsgálatából, ami újabb botrányt kavart Magyarországon. A balliberális főpolgármester azonban nem vállalja a felelősséget, pedig néhány évvel ezelőtt még piti tolvajnak és hazudozónak nevezte az akkor a doktorija kapcsán botrányba keveredett köztársasági elnököt.

POLITIKA 2021. SZEPTEMBER 16. 11:54

Elkúrtuk, nem kicsit, nagyon, ahogy a Karácsony Gergely főnöke mondta korábban. Ahogy arról a V4NA is beszámolt, nemrég zárult le a magyar Oktatási Hivatal (OH) vizsgálata, amely 2014 január elsejétől ellenőrizte a Budapesti Corvinus Egyetem harminckét oktatójának jogviszonyát. Mint kiderült, közülük csak Budapest jelenlegi baloldali főpolgármestere, Karácsony Gergely nem teljesítette a foglalkoztatáshoz szükséges feltételeket. Az OH megállapította, hogy Karácsony

tanársegédi kinevezése szabálytalan volt, mert nem volt meg a feltételként előírt legalább egy C típusú nyelvvizsgája vagy ezzel egyenértékű államilag elismert oklevele. Az adjunktusi kinevezése is szabálytalannak bizonyult, mert Karácsony a rendelkezésre álló dokumentumok alapján nem kezdte meg a doktorjelölti jogviszonyt.

A balliberális főpolgármester a történtekért nem vállalja a felelősséget, az egyetemre mutogat. A Mediaworks Hírcentrumának kérdésére arról beszélt, hogy szerinte semmilyen előnyt nem élvezett azzal, hogy megfelelő képesítés hiányában szabálytalanul foglalkoztatták.

Arra nem tért ki a balliberális főpolgármester, hogy milyen előnyöket jelentett a későbbiekben számára, hogy önéletrajzában feltüntette az egyetemi foglalkoztatását.

Állítása szerint egyébként egyetemi oktatóként ugyanazt a fizetést kapta volna, mint amit tanársegédként. Ám Karácsony arról hallgatott, hogy csak 2004 és 2008 között volt tanársegéd, utána négy évig már adjunktusként tanított, minden bizonnyal magasabb bérért.

Ráadásul az adjunktusi kritériumoknak Karácsony még annyira sem felelt meg, mint a tanársegédi feltételeknek, ugyanis többek között nem tudott idegen nyelven előadni. A főpolgármester most úgy magyarázkodik, hogy más jogviszonyban szabályosan taníthatott volna a Corvinuson, de „az egyetem elszúrta”.

Arra a kérdésre, hogy azért kivételeztek-e vele, mert Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök tanácsadója volt, csak annyit mondott:

Hagyjuk már ezt a hülyeséget!

Karácsony egy másik nyilatkozatában szintén a Corvinus Egyetemre mutogatott a kialakult botrányban. Akkor a főpolgármester úgy fogalmazott: „ő csupán végezte a munkáját”.

A balliberális politikus, aki egyébként a baloldal egy miniszterelnök-jelölt aspiránsa is, jól láthatóan nem vállalja a felelősséget. A hiányos képesítése miatt kirobbant és egyre nagyobb botrány közepén is másra mutogat. Korábban, egy hasonló ügyben azonban nem volt ilyen elnéző.

2012-ben az akkori köztársasági elnök, Schmitt Pál keveredett plágiumbotrányba doktori dolgozatának egyes részletei kapcsán.

Karácsony Gergely akkor piti tolvajnak és hazudozónak nevezte az ország első közjogi méltóságát. Sőt, megkérdőjelezte a köztársasági elnök tekintélyét, és arról beszélt, hogy nem szabad hagyni, hogy ne legyen következménye tettének.

Schmitt Pál akkor lemondott. Karácsony Gergely továbbra is főpolgármester, miniszterelnök-jelölt aspiráns.

POLITIKA

Címkék:

gergely karácsony, Hungary, mayor of budapest, scandal