Külföldön próbál elbújni a kérdések elől a volt szocialista miniszterelnök

Külföldön próbál elbújni a kérdések elől a volt szocialista miniszterelnök

Bajnai Gordon egykori szocialista miniszterelnök neve többször felbukkant a budapesti Városháza körül kirobbant baloldali korrupciós botrányban, miután hangfelvétel került nyilvánosságra egy kapcsolódó tárgyalásról, amin személyesen vett részt.

POLITIKA 2021. DECEMBER 4. 13:14

Semmiképpen sem segíti a tényfeltárást, hogy Bajnai Gordon volt szocialista miniszterelnök a neki címzett meghívást postán visszaküldte, nem vette át – mondta Kovács Péter, a budapesti Városháza eladásának ügyében felállított vizsgálóbizottság elnöke az első ülést követően. A meghallgatásról a volt szocialista miniszterelnök távol maradt, közösségi oldalán arra hivatkozott, hogy külföldön tartózkodik és a következő hetekben is ott lesz. Azonban – mint fogalmazott – „észszerű mértékben” hajlandó együttműködni.

Örülök, még ha korlátozott mértékben is, de szándékában áll együttműködni a vizsgálóbizottsággal – reagált Bajnai bejegyzésére Kovács Péter. A Facebookon közzétett levelében azt írta: „Annak meg még jobban örülök, hogy a célja a nyilvánosság teljes körű bevonása minden vizsgálóbizottsági eseménybe. A bizottságunknak is ez elsődleges célja, az, hogy fényt derítsünk a Fővárosi Városháza eladása körüli botrány minden egyes részletére és arról tájékoztassuk a közvéleményt.”

Kovács Péter szerint a vizsgálóbizottság rendkívül rövid időt kapott a felmerülő kérdések tisztázására, ezért a legcélravezetőbb az érintettek személyes meghallgatása, „sokkal gyorsabb, mint a sorozatos e-mail váltások”. Az elnök kitért arrais: egy videókonferenciához „nem kell egy helyszínen lennünk, mégis a feltett kérdésekre kapott válasz után felmerülő esetleges további kérdésekre is azonnal tud reagálni.”

A vizsgálóbizottsági elnök arra kérte Bajnai Gordont, hogy a jövő héten jelöljön meg egy olyan időpont, amikor kb. fél óra időtartamban a vizsgálóbizottság rendelkezésére tud állni a kérdések megválaszolásával.