Az IMF-hitel miatt emelhetik a villany és a földgáz árát

Az IMF-hitel miatt emelhetik a villany és a földgáz árát

Januártól 11 százalékkal drágulhat a gáz Szerbiában. Észak-Macedónia sincs jó helyzetben, áramból behozatalra szorul, s mindezért a szkopjei kormány a felelős – mondta a V4NA-nak adott exkluzív interjújában a VMRO DPMNE ellenzéki párt alelnöke.

GAZDASÁG NAGYVILÁG 2022. NOVEMBER 20. 08:04

Kérdés, hogy lesz-e egyáltalán elegendő földgáz a télen?

Aleksandar Nikoloski szerint mindössze november végéig rendelkezik gáztartalékokkal Szkopje, annak ellenére is, hogy a kormány rengeteg pénzt költ arra, hogy legalább valamilyen módon biztosítsa az energiaellátást a balkáni államban. A VMRO DPMNE párt alelnöke a V4NA-nak azt mondta, külön kell választani a villanyáram és a földgáz kérdését. Ami az elektromos energiát illeti, ott a nagy cégeknek mind magas árat kell fizetniük. Esetükben a tavalyi összegnek akár a négyszeresére, sőt ötszörösére emelkedtek a díjak.

kép: V4NA

Az észak-macedón főváros számára nagyon fontos ugyanakkor a folyamatos gázellátás, hiszen ebből nyerik a távfűtő művek a hőenergiát – magyarázta Nikoloski.

„Nem jó a helyzet, óriási a bizonytalanság, hogy lesz-e egyáltalán elegendő gáz a télre. Szerencse, hogy az október, sőt még a november is melegebb volt a szokásosnál. De így vagy úgy, mégis jönni fog a tél. Egyelőre, amit a hivatalos közlésekből hallani lehet az az, hogy csak november végéig van földgázunk”

– mondta a macedón politikus a V4NA-nak.

kép: Facebook

A helyzet tehát összességében nem jó, s mindez azért van így, mert a kormány gyakorlatilag tönkretette a teljes energetikai rendszert – fűzte hozzá Nikoloski.

„2016-ban Macedónia szinte nem is importált áramot, jelenleg viszont az általa felhasznált mennyiség 40 százalékát külföldről hozza be az ország”

– húzta alá az ellenzéki vezető.

IMF pénzért cserébe áremelkedések

Szerbia ugyanakkor elegendő gáztartalékkal rendelkezik, mert – mint a Gázművek igazgatója fogalmazott – időben felkészült a télre. S nem is tartozik senkinek, mindent kifizetett a beszállítóknak. Dusan Bajatovic a Happy TV vendégeként elmondta: további 2 millió köbméter érkezhet a következő hónaptól az oroszoktól, de más forrásokból is bővítik a napi mennyiséget.

„8 millió köbméter gáz érkezik hozzánk Bulgárián keresztül a Gazpromtól, december 1-től ehhez jön még három millió. Ez napi 11 millió köbmétert jelent. Ez garantálja, hogy nem leszünk gondban. Biztonságban átvészelhetjük a következő telet. Ha a kormányunk nem avatkozik be, a gyárak bezártak volna” – mondta a főigazgató. Dusan Bajatovic hozzátette:

„Sok európai vállalat ment csődbe a makacs, keményfejű politika miatt”.

Január elsejétől 11 százalékkal nő a földgáz lakossági ára

Azért van szükség az emelésére, hogy fizetőképes maradjon a Szerbiai Gázművek – mondta az igazgató. Hozzátette: így kölcsönökhöz is juthat a vállalat, de Szerbiának a Nemzetközi Valutaalappal kötött megállapodásához is szükséges az áram és a gáz árának növelése.

kép: Szerb Gázművek

„Európában mindenhol emelkednek az árak. Ha megállapodást akarunk az IMF-el, akkor növelnünk kell a villany árát is, de nem lesz valami óriási drágítás. Ez azonban mindenképpen szükséges, hogy fizetni tudjunk az energiáért” – mondta Dusan Bajatovic, a Szerbiai Gázművek igazgatója a Happy TV-nek.

Hozzátette, hogy a mostani emelés nem a valós igényeket tükrözi.

„Ahhoz, hogy fizetőképesek maradjunk 11 százalékos emelés szükséges. Az állam továbbra is támogatást nyújt, szubvencionálja a gázárat. Továbbra is Szerbiában az egyik legalacsonyabb a gázár Európában, mind a lakosság, mind a cégek számára. Az áremelés nem azonnali, január elsejétől lesz érvényes lesz” – nyilatkozta Bajatovic.

Szerbia legfőképpen orosz gázra támaszkodik. A Balkáni Áramlat egyébként 403 kilométer hosszan húzódik át a területén. Ez biztosítja, hogy orosz gázhoz jusson az állam. Ez a Török Áramlat folytatása, amely Bulgárián át jut Szerbiába, onnan pedig az Európai Unióba, Magyarországra.

GAZDASÁG NAGYVILÁG

Címkék:

balkan, energy, gas, imf, macedonia, nikoloski, serbia