Gyógyszerhiány Horvátországban és Szerbiában

Gyógyszerhiány Horvátországban és Szerbiában

A Nyugat-Balkánon is tapasztalható az Európa több országát sújtó gyógyszerhiány. Horvátországban főként a megfázás kezelésére szolgáló porok és pezsgőtabletták tűntek el a polcokról, míg Szerbiában az egyes antibiotikumokból van hiány.

GAZDASÁG NAGYVILÁG 2023. JANUÁR 27. 10:31

300 tételes listát jelentetett meg a Horvát Gyógyszerügynökség

Több mint 300 gyógyszerből van vagy volt a közelmúltban hiány a horvátországi patikákban. Január elején például alig lehetett kapni a Maxflu nevű, megfázás kezelésére szolgáló pezsgőtablettát, valamint a hasonló célra használható Coldrex két fajtáját. 1000 milligrammos Lupocetből is hiány volt. A Horvát Gyógyszerügynökség (HALMED) egy egész listát tett közzé a hiánycikkekről. Ezen számos olyan tétel is szerepel, mely évek óta hiányzik a polcokról. A termékek többsége esetében azt tüntették fel, hogy nem tudni, mikor térnek vissza a patikákba, de olyanok is vannak, melyek esetében konkrét határidőt közölt az ügynökség. Az indokok között szerepelnek a gyártási fennakadások, a kereskedelmi nehézségek és a globális hatások is. A HALMED tájékoztatása szerint egyébként Horvátországban jelenleg mintegy 3 500 gyógyszer van engedélyezve, melyek közül egyeseknél valóban kialakulhat időszakos ellátási nehézség. Hozzátették azonban, jelenleg egyetlen orvosságból sincs kritikusnak mondható hiány, mindegyik termékre létezik ugyanis helyettesítő készítmény.

A HUP szerint régi probléma került újra reflektorfénybe

Az európai gyógyszerhiány rávilágított arra, hogy Horvátországban is komoly gondok vannak a piacon. Erről beszélt a Horvát Munkaadók Egyesületének (HUP) tagsági ügyekért felelős igazgatója az N1 televíziónak. Milka Kosanovic szerint a HUP már évek óta kongatja a vészharangot az ellátási gondokkal kapcsolatban, de mindhiába. Szerinte a probléma az, hogy nőttek az előállítási költségek, melyek miatt az árak is lényegesen emelkedtek, ez pedig az egész ellátási rendszerre nagy terhet rótt. Mint magyarázta, a piac túl kicsi, az árak túl nagyok, ez pedig nehezen fenntartható. A gyakori gyógyszervisszahívásokra is felhívta a figyelmet:

„Horvátországban minden harmadik napon eltűnik egy gyógyszer, mert nem kifizetődő a gyártása. Eddig 1 500 esetben történt ez meg. Mi ez, ha nem a vészharang?” – tette fel a kérdést Kosanovic.

Orvosi kamara: Zavartalan a betegek ellátása

Ana Soldo, a horvátországi orvosi kamara elnöke szerint a hiány ellenére a páciensek ellátása zavartalan, a hiányzó termékek ugyanis pótolhatók más szerekkel vagy más gyártók cikkeivel. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a koronavírus-járvány és az orosz-ukrán háború miatt a többszörösére nőtt a gyógyszerhiány. Hozzátette: az unió igyekszik megfelelő mechanizmusokat találni a helyzet orvoslására.

Antibiotikum-hiány a szerbiai patikákban

Szerbiában jelenleg antibiotikum-hiány tapasztalható. Ezt az Egészségügyi Minisztérium is megerősítette. Tájékoztatásuk szerint a Sinacillin és az Ospamox biztosításában léptek fel fennakadások. Ennek oka, mint írják, a felmerülő gyártási nehézségek, valamint a globálisan is tapasztalható amoxicillinhiány.

A szakemberek Szerbiában is megerősítik: a globális körülmények miatt megdrágultak a gyógyszerek előállításához szükséges alapanyagok, valamint emelkedett a gyógyszerek csomagolási költsége is, ami az egész ágazatnak nehézségeket okozott. Hozzátették: figyelemmel kísérik a piaci változásokat, hogy időben megtegyék a szükséges lépéseket.

Hiány Nyugat-Európában és az USA-ban

Arról már a V4NA is beszámolt, hogy Európa több országában, illetve az Egyesült Államokban is gyógyszerhiány van. Franciaországban például több, gyerekek számára gyártott amoxicillin és paracetamol tartalmú készítmény tűnt el a patikák polcairól. A probléma mostanra olyan mértékűvé vált, hogy a kormány január 31-ig megtiltotta a paracetamol tartalmú gyógyszerek online értékesítését. A francia vezetés azzal indokolta a döntést, hogy Kína leállította a paracetamol exportját, mert a kiújult koronavírus-járvány miatt nem szeretnék, hogy hiány alakuljon ki, ugyanis a világ laboratóriumait túlnyomórészt ők látják el ezzel az alapanyaggal.

A németországi helyzetről is írtunk: ott a Szövetségi Gyógyszer- és Orvostechnikai Intézet (BfArM) szerint novemberben, amikor cikkünk készült, több mint háromszáz gyógyszer nem állt rendelkezésre, köztük antibiotikumok, lázcsillapítók és szívinfarktus elleni szerek. A radiológiai szűrések fontos gyógyszerei is érintettek voltak. A helyzethez ott is a kínai beszállítóktól való függőség vezetett, ezért Bajorország felszólította a szövetségi kormányt, hogy tegyen valamit ez ellen.

Az Egyesült Államokban tapasztalható ellátási gondok is részben az alapanyagok hiányával magyarázhatók. Emellett az éppen terjedő súlyos betegségekre reagálva a pánikvásárlás is megindult, a gyártók pedig nem bírták el a vásárlók rohamát.

GAZDASÁG NAGYVILÁG

Címkék:

croatia, eu, medical, serbia