Több százezer eurós pluszbevételekről számolnak be a képviselők

Több százezer eurós pluszbevételekről számolnak be a képviselők

Ismét komoly botrányt okozott a politikusok rongyrázása, a képviselők a tiszteletdíjukon felül akár több százezer euróhoz is hozzájutnak évente – és ez még mindig sehol sincs a kormány rongyrázásához képest.

GAZDASÁG POLITIKA 2023. MÁRCIUS 28. 15:19

Ezért nem érzik át a politikusok a németeket sújtó gazdasági kínokat

Ismertté vált Sahra Wagenknecht volt baloldali frakcióvezető kiegészítő jövedelme, ami ismét zúgolódást okozott az átlagos német adófizetők körében és újra előtérbe került a politikusok luxusélete. Wagenknecht tavaly a parlamenti juttatásai mellett mintegy 750 ezer eurót vett fel könyv- és előadói díjak formájában. A könyvdíjon kívül a müncheni Burda Forward GmbH-tól (bruttó 6420 euró), a zürichi Swiss Rock Asset Management AG-tól (bruttó 10 ezer euró) és a zürichi Efficiency Clubtól (kb. bruttó 4000 euró) származó kifizetések szerepelnek a tavalyi évre vonatkozóan, valamint a DekaBanktól kapott késedelmi díj (bruttó 7735 euró). A 2023-as évre valamivel kevesebb, mint bruttó 10 ezer euró szerepel a „Schweizer Monat” vitafolyóirat támogatói körétől egy zürichi szalonestért. 2021-ben Wagenknecht a tájékoztatás szerint bruttó 14 280 eurót kapott egy svájci vállalkozói napon való közreműködésért, valamint bruttó 10 ezer eurót a Svájci Külügyi Kutatóintézettől (SIAF) és bruttó 9630 eurót a müncheni Focus Online Group GmbH-tól.

A szövetségi kormány tagjainak rongyrázásáról már a V4NA is beszámolt korábban. A legdrágább minisztert a Zöldek delegálják, Annalena Baerbock külügyminiszter személyében. Sajtóértesülések szerint Baerbock sminkesének tavaly tekintélyes 136 500 eurót kellett fizetni. Az összeg 7500 euró átalánydíjból, valamint áfából és járulékos költségekből tevődött össze. Ehhez hozzácsapódnak a ruhák költségei is.

A smink és a megjelenés nem csak a nők ügye a német kormányban, és Robert Habeck, a szintén zöldpárti gazdasági miniszter sem kerül sokkal kevesebb pénzbe az adófizetőknek, tavaly 83 ezer eurót költött a fotósokra és több mint 10 ezer eurót fizetett a sminkeseinek.

Az SPD és az FDP, a másik két kormánykoalíciós párt megmutatta, hogy lehet ezt gazdaságosabban is csinálni. Olaf Scholz szociáldemokrata kancellár tavaly 40 ezer eurót fizetett a külsejéért és félmillió eurót a profi képekért. Christian Lindner liberális pénzügyminiszter pedig alig több mint 600 ezer eurót költött megjelenésre.

Rongyrázásból jelesre vizsgázott a kormány

Háborús infláció, energiaválság és lassuló gazdaság – Németországban rengeteg munkahely került veszélybe, a mindennapi árucikkek pedig az egekbe szöktek, de a rezsit se olyan könnyű kigazdálkodni az átlagembernek. Ennek ellenére a szociáldemokratákból, a zöldekből és a liberálisokból álló kormánykoalíció nem fogta vissza magát és rég nem látott pénzszórással töltötte a 2021-es évet.

A koalíciós megállapodásokhoz tartozhatott többek között az is, hogy minden fontos embernek van legalább 4-5 fontos embere, akiknek szintén legalább ennyi bizalmasa van, erre utal legalább az,

hogy a szövetségi minisztériumokban ma már csaknem 60 százalékkal több köztisztviselő dolgozik, mint az előző, Merkel-kormányok idején, ami nyilvánvalóan ennyivel több kiadást is jelent. A 2023-as szövetségi költségvetésben pedig további 4769 új munkahelyet terveznek a szövetségi minisztériumokban és ügynökségeikben.

Igaz, néhány álláshelyet a szövetségi rendőrség és a határőrség számára is előirányoztak, ezek azonban eltörpülnek a bizalmi körhöz tartozók számától. Rengeteg olyan pozíciót hoztak létre, amelyeknek eddig nem akadt különösebb feladata. Ilyen például Ferda Ataman állása is a diszkriminációellenes ügynökség élén. A bevándoroló családból származő nőt egyébként úgy is emlegették a parlamentben, mint “a német diszkrimináció főpapnője”. Olyan rasszista és kirekesztő megnyilvánulásai voltak az elmúlt években, hogy a kinevezése előtt ezernél is több bejegyzést, kommentet és megosztott lapinterjút kellett törölnie a közösségi oldalain.

Mindez azonban csak apróság ahhoz képest, hogy mennyi támogatás folyik át a különböző lobbiszervezeteken, amelyek valamelyik kormánykoalíciós párthoz kapcsolódnak – legtöbbször egyébként a Zöldek párthoz.

Nemrégiben például kiszivárgott, hogy évente kétmillió eurós támogatást ítéltek oda egy olyan szervezetnek, amely a Földközi-tengeren bajba jutott migránsok mentésében vesz részt, és ennek a szervezetnek a vezetője nem mellesleg Katrin Göring-Eckardt, a szövetségi parlamenti zöldpárti alelnökének az élettársa.

Az ehhez szükséges forrásokat közvetlenül a Szövetségi Külügyminisztérium költségvetéséből fedezik, ami az eredeti költségvetési tervezetben nem szerepel. Közvetetten azonban ez a pénz az adófizetők zsebéből származik.

A kormányzás költségei is teljesen kicsúsztak az Olaf Scholz vezette kabinet kezei közül. az a furcsa helyzet áll fenn, hogy a 83 milliós lakosságú Németország parlamentjében hivatalosan nagyjából kétszáz fővel többen nyomogatják a gombokat, mint a 330 millió fős Egyesült Államokban a Kongresszusban. Kína után tehát Németországnak van a második legnagyobb parlamentje – igaz, éppen egy reformtervezettel próbálják csökkenteni valamelyest a szövetségi parlamentben elfoglalható helyek számát.

A kancellária épületét is jelentősen kibővítik, amelynek a költségei eleinte hatszáz millió körül volt, most azonban már 777 millió eurónál tart, és ki tudja mennyi lesz a végösszeg a munkálatok befejezésekor. Amikor elkészül, a kancellár hivatalának mérete sokszorosa lesz az Egyesült Államokban található Fehér Házénak. A veszélyesen magas költségekre egyébként már a Szövetségi Számvevőszék és a Adófizetők Egyesülete is figyelmeztette a kormányt.

A kormánytagok közül korábban szinte mindenki kiszámolta volna, hogy ennyi pénzből hány bölcsődei étkezést lehet kifizetni, de azok a napok már elmúltak.

GAZDASÁG POLITIKA

Címkék:

germany, government, money