Veszélyesen alacsony szintre kerültek a lőszerkészletek az Egyesült Királyságban

A védelmi bizottság arra figyelmeztetett, hogy az Ukrajnának juttatott adományok miatt veszélyesen alacsony szinten vannak a lőszerkészletek az országban.

NAGYVILÁG 2023. MÁRCIUS 9. 14:21

Az Egyesült Királyság lőszerkészletei veszélyesen alacsony szinten vannak, miután az ország Ukrajnának adta át a készleteket, erre hívta fel a figyelmet a brit védelmi bizottság egy friss jelentésben.

“Egyértelmű, hogy az Egyesült Királyság és NATO-szövetségesei hagyták, hogy a lőszerkészletek veszélyesen alacsony szintre csökkenjenek” – olvasható a dokumentumban, amely arra is figyelmeztet, hogy Nagy-Britannia jelentős ellátási problémákkal néz szembe, amikor lőszerek beszerzéséről van szó. Ez azt jelenti, hogy több mint egy évtizedbe telhet, mire az ország feltölti arzenálját, miután több milliárd dollár értékű katonai felszerelést küldött Ukrajnába.

Azonban a jelentésben foglaltak nem számítanak nagy meglepetésnek, tekintve, hogy Ben Wallace brit védelmi miniszter már hónapok óta kongatta a vészharangokat ebben a kérdésben, két héttel ezelőtt arra figyelmeztetve, hogy háború közeleg Nagy-Britanniában, és hogy fel kell készülni rá.

A brit hadsereg azonban nem csak ellátási problémákkal küzd, korábbi jelentések szerint a Brit Királyi Légierő (RAF) nehezen tudna repülőgépeket bevetni egy olyan nagyhatalom elleni konfliktusban, mint Oroszország vagy Kína.

Amint arról már a V4NA is beszámolt, nem a brit politikusok voltak az egyetlenek, akik kritizálták a hadsereg állapotát. Sir Richard Barrons tábornok, aki korábban Nagy Britannia hadseregének parancsnokaként szolgált, arról beszélt, hogy a kiadáscsökkentések olyan mértékben kimerítették a brit hadsereget, hogy egy Oroszországgal vívott háborúban az Egyesült Királyságnak egy nap alatt elfogyna a lőszere és a tüzérségi lövedéke. A The Sun című napilap által végzett kutatás szerint az Egyesült Királyság lőszergyárainak legalább egy évre lenne szükségük ahhoz, hogy annyi lövedéket állítsanak elő, amennyit jelenleg az ukránok használnak az Oroszországgal folytatott konfliktusukban.

“Ez valóban megdöbbentő. De igaz. És ezt helyre kell hoznunk. Az Egyesült Királyság többet költ a védelemre, mint bármelyik uniós szövetségesünk, és bátor fegyveres erőink már régóta Nagy-Britannia befolyásának mozgatórugói a világban. Mégis az évtizedes kiadáscsökkentések miatt kiüresedett a hadsereg” – tette hozzá az egykori parancsnok mondván, hogy a kormánynak évente további 3 milliárd fontot kellene költenie a hadseregre, hogy a NATO-szövetség legmagasabb szintjére kerüljenek.

A védelmi minisztérium a megjelent információkra reagálva közölte, hogy bár a tárolt lőszerek mennyisége szigorúan titkos, a lőszerkészletek növelésére fordított kiadásokat az ukrajnai háború előtti szintet meghaladó szintre növelik a kincstár által elkülönített 560 millió font plusz forrásnak köszönhetően.

Ben Wallace védelmi miniszter is a parancsnok véleményén van, nemrég azt mondta, hogy az Egyesült Királyság védelmi apparátusa kiüresedett és alulfinanszírozott. “Felismertük, hogy ahogy a világ egyre veszélyesebbé, instabilabbá válik, a védelemre is egyre nagyobb arányban kell költeni, most pedig meg kell vitatni, hogy ez az arány mekkora legyen” – mondta.

Tavaly a konzervatív kormány ígéretet tett a katonai kiadások növelésére, 7 milliárd font többletfinanszírozást ígérve a 2024-25-ös költségvetési évre, amivel a védelmi kiadások 51,7 milliárd fontra emelkednének.

A katonai felkészültség hiányosságai ellenére a Konzervatív Párt egyes tagjai mint Boris Johnson volt miniszterelnök és Tobias Ellwood, az alsóház védelmi bizottságának vezetője, a héten felszólították Nagy-Britanniát, hogy fokozza az Ukrajnának nyújtott támogatását, a volt miniszerelnök pedig azt követelte, hogy a kormány küldjön vadászgépeket az ukránoknak. Ellwood eközben azt állította, hogy Nagy-Britanniának közvetlenül kellene fellépnie Oroszországgal szemben Ukrajnában, ahelyett, hogy a helyi harcoló erőkre bízná az összes munkát. A kijelentéseit a politikus annak ellenére tette, hogy korábban a brit hadsereget szörnyű állapotban lévőnek nevezte, és kiemelte, hogy 10 000 katonával kevesebb van a szükségesnél.

Azonban a lőszerszűkösség nem csak Nagy-Britanniát érinti, ugyanis nemrég kiderült, hogy az amerikai fegyveriparban a 155 milliméteres ágyútöltények normál gyártási szintje békeidőben évente körülbelül 30 ezer lövedék, azonban ezt a mennyiséget nagyjából két hét alatt használják el az ukrán fronton.

A NATO tisztviselői szerint az Ukrajnában a bevetett tüzérség mennyisége elképesztő. Afganisztánban a NATO-erők napi 300 tüzérségi lövést adtak le, és nem igazán kellett aggódniuk a légvédelem miatt. Ukrajna azonban naponta több ezer lövést is leadhat, és továbbra is kétségbeesetten keresi a légvédelmet az orosz rakéták és az iráni gyártmányú drónok ellen.

“Egy nap Ukrajnában egy hónap vagy több Afganisztánban”

– mondta Camille Grand, az Európai Külkapcsolati Tanács védelmi szakértője, aki a közelmúltig a NATO védelmi beruházásokért felelős főtitkárhelyettese volt a The New York Times-nak.

Az igények kielégítése érdekében most az egyik legnagyobb amerikai lőszergyár, Scranton Army Ammunition Plant hatalmas bővítést hajt végre, amelyet a Pentagon több millió dolláros új védelmi kiadása táplál. A gyár új csúcstechnológiás gépekbe fektet be, új munkásokat vesz fel, hogy átálljon a folyamatos, éjjel-nappal üzemelő termelésre. A hadsereg beszerzési főnöke, Doug Bush elmondta, hogy 500 százalékos növekedést terveznek a tüzérségi lövedékek gyártásában, havi 15 ezerről 70 ezerre. A növekedés nagy részét a scrantoni üzem fogja teljesíteni, amely az ország tüzérségi lövedékellátásának nagy részét adja.

Bush a CNN-nek elmondta, hogy a hadsereg meg kívánja duplázni a Javelin páncéltörő rakéták gyártását is, évente nagyjából 33 százalékkal több GMLRS (Guided Multiple Launch Rocket Systems) felszíni-felszíni közepes hatótávolságú rakétát kíván gyártani, és havonta legalább 60 darab Stinger légvédelmi rakétát – amelyek Bush szerint eddig “szinte egyáltalán nem voltak gyártásban”.

Ukrajna korábban arról számolt be az Egyesült Államoknak, hogy a Stinger és Javelin rakéták a leghatékonyabb lőszerek közé tartoznak az orosz szárazföldi előre nyomulás és légi támadások meghiúsítására, és naponta 500 darabra van szüksége mindegyikből.

Az Egyesült Államok mellett Európa fegyverkészletei is fogytán vannak. Josep Borell az Európai Unió külügyi biztosa már tavaly szeptemberben arról beszélt, hogy “a legtöbb [európai NATO] tagállam katonai készletei, ha nem is merültek ki, de jelentősen megcsappantak, mert sok kapacitást biztosítottunk az ukránoknak.”

“Ezt fel kell tölteni. Az újratöltés legjobb módja, ha ezt közösen tesszük. Így olcsóbb lesz” – tette hozzá akkor a külügyi biztos.

NAGYVILÁG

Címkék:

armoury, british army, great britan, guns, ukraine war