Megkérdeztük a brüsszeli korrupciós veszélyekről az uniós bürokratákat

Megkérdeztük a brüsszeli korrupciós veszélyekről az uniós bürokratákat

Megkérdeztük az uniós intézmények vezetőit, hogy mit gondolnak arról, hogy egyes országokban a politikusoknak el kell számolniuk a vagyonukkal, miközben a brüsszeli bürokratákra és néhány uniós tagállam politikusaira nem vonatkozik ilyen kötelezettség.

POLITIKA 2022. ÁPRILIS 13. 17:08

Ursula von der Leyen bizottsági elnököt, Vera Jurova és Frans Timmermans alelnököket, és az Európai Parlament elnökét, Roberta Metsolát is megkérdeztük, mit gondolnak arról, hogy míg egyes országokban a képviselőknek szigorú szabályok szerint be kell számolniuk a vagyonukról, addig Hollandiában és Cipruson nincs ilyen kötelezettségük a politikusoknak. De megkérdeztük azt is, hogy mi a véleményük arról, hogy az európai intézmények politikusainak sem kell olyan nyilatkozatot készíteniük, ami képet adna a vagyonukról és annak változásairól.

Ahogy arról a V4NA a napokban beszámolt, a brüsszeliták úgy követelik egyre nagyobb hanggal az átláthatóságot a tagállamoktól, hogy közben a saját vagyonukról nem kell beszámolniuk a nyilvánosság előtt. Azon túl, hogy brüsszeli buborékban így nem teljesül az egyik legtöbbször hangoztatott uniós alapelv, a szabályok lazasága miatt Brüsszel akár a korrupció melegágya is lehet. Az elit titokban tarthatja hogy honnan, mikor és mennyi ingatlant szereztek a megbízatásuk során, illetve hogy mekkora értékű ingóságokra tettek szert a képviselői mandátumuk alatt, de a különböző befektetéseikről, kötvényeikről és megtakarításaikról sem kell számot adniuk. Csupán azt kell feltüntetni a nyilatkozatban, hogy honnan kapnak még fizetést az uniós intézményeken kívül. Az átláthatóság legfőbb szószólói, például Guy Verhofstadt, a liberális ALDE képviselőcsoport vezetője, de Manfred Weber néppárti frakcióvezető sem számol el a vagyonával a nyilvánosság előtt.

Pedig vannak olyan tagállamok, ahol a politikusoknak kötelezően nyilatkozniuk kell minden vagyontárgyról, ami a tulajdonukban van. Sőt, vannak olyan országok az Európai Unióban, ahol évente frissíteni kell a vagyonnyilatkozatot. Hollandia, Ciprus, Finnország és Dánia azonban nem tartozik ebbe a körbe. Ezekben a tagállamokban ugyanis nincs érdemi törvény, ami arra kötelezné a parlament képviselőit és a legfőbb hivatali személyeket, hogy nyilvánossá tegyék a vagyoni és anyagi helyzetüket. Cipruson például a képviselőknek csak egy összeférhetetlenséget elkerülő nyilatkozatot kell beadniuk, amelyet egy bizottság vizsgál meg. Hollandiában pedig csak az egyéb betöltött pozíciókról kell számot adniuk a képviselőknek, valamint a külföldi útjaikról abban az esetben, ha a költségeket részben vagy egészben harmadik fél finanszírozta.

POLITIKA

Címkék:

corruption, European Union, frans timmermans, ursula von der leyen, vera jourová